2012. május 29., kedd

Hogyan kell kovászos uborkát készíteni.

Így május végén igazi öröm a piacra menni. Látni a különböző  zöldségek,  gyümölcsök  színpompás halmait. Öröm ez, még akkor is, ha a kilóra vetített árak első számjegye mögé többnyire három nullát irnak.

Jó érzéssel, sőt bizonyos büszkeséggel tölt el, hogy  adorjáni kiskertünkben már gyomor rontást kaptak a rigók  a sok cseresznye evésétől, s  a biborvörös szamócától  hasmenést  a meztelen  csigák, arról nem is szólva, hogy az olaszok által annyira kedvelt rukkol át itthon csak a szuper.rmarkettek zöldséges részén lehet látni, én pedig fűnyíróval küzdök a "gyomnövény"  eelburjánzása ellen

Ilyenkor érdemes uborkát venni. Jóllehet néhány száz forint kilója, de megéri, ha az ember igaz kovászos uborkát  akar enni, s megfelelő kaprot  is talál hozzá. Nekem sikerült.

Vidáman vittem haza az uborkát, a kaprot és  az ugyancsak nélkülözhetettlen  fokhagymát.

Nem részletezem  a kovászolás menetét. Ez közismert. A sós vizet felforralni, az uborkát megsúrolni, a kaprot beáztatni, a száraz kenyeret  kiválasztani.

Az uborkát bevagdaltam és gondosan - mondhatom esztétikusan- elrendeztem az 5 literes üvegben /erre még visszatérünk/, különös figyelemmel a kapor és a fokhagyma  megfelelő  arányára. Ezt követően a forró vizet óvatosan adagoltam az üveg  tetejére helyezett száraz kenyérre és vártam a csodát, az erjedést. Hogy az áldott napsugár napsugár gyorsítsa a folyamatot az uborkás üveget  a konyha ablakba tettem.

Egy nap elteltével már apró buborékok jelezték az üvegben, hogy az alkímiához is értek. Elégedetten szemléltem sikeres munkám eredményét, amikor egy hatalmas dongó repült be  a nyitott  ablakon, és nevét nem cáfolva dongta körül az uborkás üveget. Ezt nem tűrhettem. A dongót  ügyesen az ablak és a függöny közé tereltem, s hogy távozását elősegítsem, egy hirtelen mozdulattal kitártam az ablakot. A dongó kirepült , az uborkás üveg pedig le. a radiátor és a villanytüzhely közé.

Hosszasan néztem a szétszóródott üveg cserepek, között vergődő sok, sok. kovásszal befedett  kapros, fokhagymás uborkát és arra gondoltam, jó, jó ez megtörtént, de miért kellett az uborkát gondosan -mondhatom- esztétikusan elrendezni az 5 literes uborkás üvegben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése